Απόφθεγμα

Απόφθεγμα

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ !


Ιδέες για δραστηριότητες σχετικές με το Πάσχα που συνοδεύονται από ανάλογο και κατάλληλο υλικό για παιδιά σχολικής ηλικίας. Συνδυάζουμε τη μάθηση με την εποχή του Πάσχα !


Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής αλλά κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα ( Εβδομάδα των Παθών ) συνηθίζεται να πραγματοποιούνται ξεχωριστά έθιμα σ πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παρακάτω αναφέρουμε τα πιο γνωστά έθιμα κυρίως στα νησιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΜΠΟΤΗΔΕΣ)


Στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά ξημερώματα το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ενώ μερικές ώρες αργότερα (στις 11.00 π.μ.) γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “μπότηδων». Ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούρια .Στις μέρες μας, τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες  στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό.

ΧΙΟΣ (ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ)


Το έθιμο των ρουκετών που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Αρχικά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες- βεγγαλικά, που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι νίτρο, θειάφι και μπαρούτι και για την κατασκευή τους απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία που κληροδοτείται πια από γενιά σε γενιά.

ΠΑΤΜΟΣ (ΙΕΡΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ)


Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο είναι ένα θρησκευτικό έθιμο και πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν το Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός πήρε μια λεκάνη νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Η αναπαράσταση λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο.

ΥΔΡΑ ( ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ)


Στην Ύδρα ο
 επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Στη συνέχεια, τέσσερις επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.

ΚΡΗΤΗ (ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ)


Στην Κρήτη, την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα, τον «Ιούδα», τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον χτυπούν και κακίζουν για την αισχρή προδοσία του. Το βράδυ της Ανάστασης, με το Χριστός Ανέστη, τα κοπέλια βάζουν φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται με τα απαραίτητα μπαλοταρίσματα.  Την ημέρα της Ανάστασης ακόμα και εχθροί δίνουν το φιλί της Αγάπης στο προαύλιο της εκκλησίας.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ (ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ)


Στο Λεωνίδιο, το αποκορύφωμα ,η έκσταση της δημιουργίας η εκδήλωση της ελευθερίας, το νόημα της Ανάστασης είναι η κατασκευή των αεροστάτων, που μικροί, μεγάλοι άντρες και γυναίκες, επιδίδονται εβδομάδες πριν το Μεγάλο Σάββατο που έχουν την τιμητική τους και μοναδική παρουσία. Πάνω από 1.000 τέτοια αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουν το ταξίδι τους τη γλυκιά αναστάσιμη βραδιά, συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’ αστέρια, δηλώνοντας ταυτόχρονα την Ανάσταση της ψυχής, την απελευθέρωση.





Παρακάτω υπάρχουν τα έθιμα και οι Ακολουθίες της Εκκλησίας για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.





ΒΙΝΤΕΟ




















ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ




Το Λαζαράκι ως κατασκευή  γίνεται ως εξής:

• Πάνω σε δύο ξύλα που τα δένουν σταυρωτά με λογιών λογιών κουρέλια, σχηματίζουν μια μεγάλη κούκλα με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια. Τη ντύνουν μετά με ένα ωραίο μωρουδίστικο φορεματάκι κι από πάνω της ρίχνουν ένα όμορφο χρωματιστό κεφαλομάντηλο.
• Στολίζουν ακόμα, με διάφορα αγριολούλουδα ένα μικρό καλαθάκι, που θα κρατάει το κάθε παιδί στο αριστερό του χέρι, ενώ με το δεξί του θα κρατάει το Λαζαράκι κάτω από το φουστανάκι του από το ξύλο όπου εξέχει.
• Τραγουδούν έτσι όλο το πρωινό της παραμονής σ’ όλες τις πόρτες μέχρι να γεμίσουν τα στολισμένα καλαθάκια τους αυγά, που θα τα βάψουν κόκκινα το Πάσχα.

Λαζαράκια - Συνταγή


ΒΑΨΙΜΟ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

Για βάψιμο 50 αυγών θα χρειασθούμε:

  • 2 1/2 λίτρα νερό
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι
  • 2 φακελλάκια βαφή
  • 1 βαμβακερή πετσέτα κουζίνας
  • λάδι για το γυάλισμα των αυγών

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ 









                                         

                                                  

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ








ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - ΧΡΩΜΟΣΕΛΙΔΕΣ



ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ






Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ






ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ




                                          




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Social Share buttons