Φέτος, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα για την Α' Τάξη Δημοτικού ,θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα " Ένα μήλο την ημέρα..." που ανήκει στον Α' Θεματικό Κύκλο : Ζω καλύτερα - Ευ Ζην, με υποενότητα : Διατροφή .
Αρχικά, σκοπός της δράσης μας είναι να αξιοποιήσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία τους μέσω της σωστής διατροφής. Μέσα από βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων , με 6 εργαστήρια (3 ώρες/εβδομάδα) και την εργασία σε μικρές ομάδες, τα παιδιά θα επεξεργαστούν θέματα υγείας και διατροφής. Παρακάτω ακολουθεί το αρχικό σχέδιο δράσης και οι στόχοι μας, οι παρουσιάσεις και το υλικό που θα χρησιμοποιηθούν στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.
Α’
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ
ΤΙΤΛΟΣ : ΕΝΑ
ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ…
ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ : Διατροφή
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 6 Εργαστήρια ( 3 ώρες/εβδομάδα )
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
1ο Εργαστήριο
: «Ας γνωριστούμε καλύτερα…διατροφικά !»
2ο Εργαστήριο
: «Οι ομάδες των τροφών»
3ο Εργαστήριο
: «Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών»
4ο Εργαστήριο
: «Μεσογειακή Διατροφή και πυραμίδα»
5ο Εργαστήριο
: «Πρωινό στο σχολείο !»
6ο Εργαστήριο
: «Διατροφή & άσκηση»
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει σημαντικά τις διατροφικές μας
συνήθειες και τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να
επηρεάζονται άμεσα από πρότυπα «κακής διατροφής» και καθιστικής ζωής. Δυστυχώς
οι έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 3 παιδιά ,ηλικίας 6 έως 9 ετών ,ζει υπέρβαρο ή με
παχυσαρκία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα.
Με βάση τη γενική φιλοσοφία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και συγκεκριμένα τα 4 c’s , ενισχύουμε :
• Κριτική σκέψη (Critical
thinking) : επίλυση προβλημάτων με αξιοποίηση των πρακτικών της υπολογιστική
σκέψης.
• Επικοινωνία (Communication)
:μεταφορά ιδεών.
• Συνεργασία (Collaboration)
: εργασία με άλλους.
•
Δημιουργικότητα (Creativity) : δημιουργία
τεχνουργημάτων
ΣΤΟΧΟΙ
ΕΙΔΙΚΟΙ
ΣΤΟΧΟΙ
· Να
καλλιεργηθούν δεξιότητες μάθησης,
αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα
και την προσωπική έκφραση των μαθητών, καθώς και τη μεταξύ τους επικοινωνία και
συνεργασία.
· Να καλλιεργηθούν δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης όπως
ο ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός ,η ασφαλής πλοήγηση
στο διαδίκτυο και η διεπιστημονική και διαθεματική χρήση των νέων
τεχνολογιών.
· Να καλλιεργηθούν δεξιότητες του νου, στρατηγική σκέψη, αναλυτική,
διερευνητική ώστε να ανταποκρίνονται στις απρόβλεπτες προκλήσεις της ζωής.
· Να καλλιεργηθούν δεξιότητες
επικοινωνίας μέσα από συζήτηση για την υγεία, που σημαίνει να είναι ικανοί να
εκφράζουν τον εαυτό τους, λεκτικά και μη λεκτικά, με κατάλληλους τρόπους για
την κοινωνία, τις απόψεις και τις επιθυμίες τους , αλλά και τις ανάγκες και τους
φόβους τους .
ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Οι
μαθητές/ τριες να :
·
ενημερωθούν για θέματα υγιεινής διατροφής και
σωματικής υγείας
·
γνωρίσουν τη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής, τις
διάφορες ομάδες τροφών και την αξία των ισορροπημένων γευμάτων
·
αναγνωρίσουν την αξία του μέτρου και της ποικιλίας στη
διατροφή μας
·
κατανοήσουν τη σχέση της ισορροπημένης διατροφής και
άσκησης για τη διατήρηση της καλής υγείας
·
ανακαλύψουν βιωματικά τη σπουδαιότητα της ένταξης των
κινητικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά μας
·
παρακινηθούν ώστε να αποκτήσουν σωστές συνήθειες και
μια καλή ποιότητα ζωής.
·
Να εκφράζονται μέσα
από τις τέχνες στην εκπαίδευση (εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή) και να
αναστοχάζονται δημιουργικά και με την παραγωγή καλλιτεχνικών δρώμενων και
δραστηριοτήτων.
ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
• Η εκμάθηση και κατανόηση των ωφελειών της
σωστής διατροφής και άσκησης ,ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά
• Η γνωριμία με τις κατηγορίες -
ομάδες τροφών (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά κλπ.)
• Η γνωριμία με τα θρεπτικά συστατικά
των τροφών (πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες κλπ.)
· Η γνωριμία με τις
διατροφικές συνήθειες των προγόνων και άλλων λαών
· Η γνωριμία για τη Μεσογειακή Πυραμίδα και Μεσογειακή Διατροφή
· Η κατανόηση της διατροφικής
αξίας του πρωινού και των άλλων γευμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
• Η ευαισθητοποίηση των μαθητών
σχετικά με τους κανόνες σωστής διατροφής
• Η συμμετοχή σε έρευνα για τις
διατροφικές συνήθειες των παππούδων και για των γιαγιάδων
• Η συμμετοχή σε έρευνα για τις
διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών τους
• Η ευαισθητοποίηση των μαθητών
σχετικά με το θέμα της σπατάλης φαγητού
ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
• Η απόκτηση διατροφικής συνείδησης
• Η ικανότητα επιλογής των ωφέλιμων έναντι των
βλαβερών τροφών για τον ανθρώπινο οργανισμό
• Η αναγνώριση των συνεπειών της
κακής διατροφής
• Η ικανότητα διαμόρφωσης
ενδεικτικών καθημερινών γευμάτων
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το πρόγραμμα συνδέεται με τα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Αισθητικής και Φυσικής Αγωγής . Γι’ αυτό το λόγο, κατά την εφαρμογή του θα αξιοποιηθούν διδακτικές ώρες πέρα εκείνων που σχετίζονται με τα εργαστηρίων δεξιοτήτων και να ενσωματωθεί στο ευρύτερο αναλυτικό πρόγραμμα της Α’ τάξης του Δημοτικού.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Ομαδοσυνεργατική μέθοδος
διδασκαλίας, αξιοποίηση προηγούμενων γνώσεων μαθητών και brainstorming, ανακαλυπτική
μάθηση, βιωματικά παιχνίδια , ανεστραμμένη τάξη κ.ά
Εργαζόμαστε ατομικά, ομαδικά
και βιωματικά με δράσεις και πρωτοβουλίες των μαθητών. Ενημερώνουμε τους γονείς
και το σχολείο για το πρόγραμμα μας.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στο πρόγραμμα προτείνονται παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά βίντεο, διαδικτυακά παιχνίδια, μουσικοκινητικά παιχνίδια, κατασκευές, χαρτοκοπτική και πολλά άλλα. Οι εργασίες οι οποίες θα δοθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση των παιδιών ωστόσο απαραίτητη θεωρείται και η μέθοδος της καταγραφής παρατηρήσεων από τον/την εκπαιδευτικό κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος ώστε να τεκμηριώνεται το επίπεδο δεξιοτήτων των μαθητών/τριών.
Για παράδειγμα :
Το μαγαζάκι μας
10 κανόνες υγιεινής διατροφής
Το υγιεινό μας πιάτο !
Βόλτα στο σούπερ μάρκετ (κολάζ)
Κάρτες με αινίγματα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΥΛΙΚΟ
Οι παρουσιάσεις που ακολουθούν είναι για μικρά παιδιά (Α'- Γ' Δημοτικού). Οι ήρωες cartoon αποτελούν ευχάριστο κομμάτι στην ενημέρωση τους.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ